Skip to main content

Lonneke (55) en John (57) Meeuwesen hebben recent de overstap gemaakt van een woning naar een appartement. Hoe dat is bevallen? Lonneke en John delen hun ervaringen.

Na 27 jaar in een tweekapper met flinke tuin in Ulvenhout te hebben gewoond, hebben Lonneke en John een appartement gekocht in het Van Bergenpark in Etten-Leur. Hun splinternieuwe appartement is 96 m2 groot en heeft 2 slaapkamers, badkamer, toilet, technische ruimte, een open woonkamer/keuken met een royaal balkon, op de begane grond een berging en twee parkeerplaatsen naast het gebouw.

Van tweekapper naar appartement, past dat?

‘We hebben flink moeten ruimen toen we hier naar toe verhuisden’, zegt John. ‘In ons vorige huis hadden we een garage, zolder en een tuinhuis. Het is goed om op te ruimen wat je niet nodig hebt en nooit gebruikt. Hoe meer ruimte, hoe meer je verzamelt tenslotte. We hebben nu eigenlijk gewoon plek genoeg’.

Waarom wilden jullie verhuizen?

‘Ondanks dat we nog maar in de vijftig zijn en allebei nog werken, vonden wij het fijn om nú al de keuze te maken om gelijkvloers te gaan wonen. Wij hebben één dochter en als je ouder wordt, wil je jezelf kunnen blijven onderhouden en boodschappen kunnen doen zonder je kind te hoeven belasten. Nu hadden we alle tijd om ons goed te oriënteren’, aldus Lonneke.

Hoe zijn jullie bij dit appartement uitgekomen?

‘In eerste instantie hebben we rond Ulvenhout en Breda gekeken, maar daar was het best duur en het paste dan toch net niet bij wat wij zochten. Toen zag ik via Facebook een advertentie voorbij komen van het Van Bergenpark’, zegt Lonneke. ’Het project was al even in verkoop en de bouw was net begonnen. Wij zijn een paar keer bij de plek gaan kijken en het bleek lekker dicht bij de winkels met veel ruimte en groen er om heen. Etten-Leur heeft veel, met een leuk centrum en er wordt veel georganiseerd. Heel gezellig, dat trok ons aan’.

Hoe is het aankoopproces verlopen?

John geeft aan dat zij eerst een prijsindicatie van de bestaande woning hebben laten maken. ‘We hebben onze woning toen niet meteen te koop gezet, daar hebben we mee gewacht tot de oplevering in zicht kwam. Met de makelaar hebben we twee of drie keer aan tafel gezeten om door te spreken wat er allemaal bij de aankoop van het appartement kwam kijken. Daarna met de kopersbegeleider van de bouwer. Er komt best veel op je af in zo’n traject qua contracten en keuzes maken voor de keuken, badkamer en afwerking, dus dan is die begeleiding zeer welkom’.

Van bouw en naar oplevering, hoe ging dat?

‘Via Mijn NBU Huis kregen we updates over de bouw en over deadlines voor keuzemomenten voor de afwerking. Op een gegeven moment hadden we kijkmomenten op de bouw en toen begon het nog meer te leven, dan kun je je woning ook echt in. Tot die tijd is het vooral op papier. De eerste keer was best even wennen’, zegt Lonneke. ‘Alles is dan nog in de ruwbouw, grijs en donker. Het lijkt dan heel klein, net een kijkdoos’. ‘Vervolgens wordt natuurlijk alles afgewerkt en ook als er dingen niet in een keer goed gingen, was de uitvoerder prima bereikbaar om het weer in goede banen te leiden’.

En dan de sleutel!

‘Toen we eenmaal de sleutel hadden, hebben we eerst alles helemaal afgemaakt en toen pas zijn we er gaan wonen. Het is fijn om op je gemak te kunnen verhuizen, eerst de stukadoor en de schilder, dan de vloer en keuken erin’, zegt Lonneke.

Niet alleen een nieuw huis, maar ook een nieuw energiesysteem, hoe werkt dat?

‘Met zo’n warme zomer als afgelopen jaar is zo’n warmtepomp echt perfect hoor, het is maximaal 23 graden in huis geweest ondanks dat de zon de hele dag op de ramen scheen. Heel comfortabel’, zegt John. ‘Je moet wel je verwachtingspatroon aanpassen, want het is niet zo dat als je de temperatuur hoger zet, de warmte overal meteen omhoog gaat. Die laagtemperatuur vloerverwarming heeft echt even tijd nodig. In het begin is het even zoeken en uitproberen hoe dat werkt. Het is ook fijn dat je verder geen radiatoren meer hebt, behalve in de badkamer voor stukje extra comfort als je uit de douche komt. En het scheelt natuurlijk behoorlijk in de portemonnee, in vergelijking met ons vorige huis zijn we een stuk minder geld aan energie kwijt’.

Jullie wonen er nu al bijna een jaar, hoe bevalt dat?

“We hebben altijd met veel plezier in Ulvenhout gewoond, maar we missen het totaal niet’, zegt John. ‘Het is hier heerlijk! Alles is nieuw, onderhoudsvriendelijk, de ruimtes zijn groot genoeg en alles is gelijkvloers. Met de buren klikt het super goed, er zijn echt al vriendschappen ontstaan. Dat maakt het woonplezier heel fijn!’

Hebben jullie tips voor potentiële kopers?

‘Gewoon doen! Waarom zou je het jezelf niet makkelijk maken, en je kinderen. Geen huis meer met trappen, uiteindelijk gaat je dat toch een keer opbreken, lekker dicht bij de winkels. Alles is nu geregeld voor de toekomst. Geen zorgen meer, alleen maar genieten’, aldus beiden.